Seriemannen

Fornøyelse på nettet

Operafantomet – et moderne fenomen siden 80-tallet

Operafantomet, eller «The Phantom of the Opera», var opprinnelig en roman skrevet av franskmannen Gaston Leroux. Romanen ble først utgitt i 1910, og baserer seg løst på historiske hendelser i Paris på slutten av 1800-tallet. Til tross for at historien ble populær også i sin originale form var det ikke før Andrew Lloyd Webbers musikal ble fremført for første gang i 1986, at Operafantomet ble en moderne klassiker.

Operafantomet er en kompleks, tragisk og rystende historie om en deformert mann, og hans usunne besettelse med den svenske sopranen Christine. Historien ble filmatisert allerede i 1952, men i musikalform nådde den flere mennesker enn noen gang tidligere. Per i dag er Operafantomet den lengst spilte musikalen noensinne på Broadway, og i september 2018 kommer fenomenet også til Norge. Dette er første gang musikalen settes opp på norsk jord, og det er ventet at påtrykket kommer til å bli enormt i forkant av den populære forestillingen.

Webbers musikal la også grunnlaget for en rekke andre populære versjoner av denne historien. I 2004 kom Hollywood-filmen The Phantom of the Opera, som blant annet kan skilte med Gerard Butler i en av hovedrollene. Med denne filmen fikk Operafantomet slags renessanse, og vi så at temaet, figurene og historien også ble overført til andre underholdningssegmenter.

Ikke bare finner man en spilleautomat basert på fantomet, man kan også oppdage en rekke referanser til historien i moderne popkultur, som blant annet i nyere filmer og TV-serier. I 2017 kom det faktisk også en Muppet-produksjon av Operafantomet, noe som har gjort historien mer tilgjengelig for barn og unge. I dag tenker nok de aller fleste på filmen fra 2004 og Andrew Lloyd Webbers produksjon når de hører navnet Operafantomet, og selv om de færreste kanskje har lest boken er det ingen tvil om at historien er udødelig.

« Previous post